Despre noi

ce facem noi despre noi

“The dazzled moth flies toward you, O candle!
Crepitates, flames and says: ``Blessed be this flambeau!``”
Hymn to Beauty – Charles Baudelaire

Așezăm pe masă povestea lemnului

Și te invităm să o cunoști exact așa cum ni se înfățișează. Lemnul pe care îl folosim în realizarea mobilierului este în cea mai mare parte lemn recuperat, salvat de la foc din gatere sau gospodării. Așa cum este el, cu noduri, carii, crăpături – cicatricele vremurilor- îl aducem în atelierul nostru de creație și îl integrăm bucată cu bucată în mesele pe care le realizăm.

 

Prin textura deosebită a lemnului, mesele MOTH își desfac aripile de fluture dezvăluind o cromatică aparte, la care au muncit zeci de ani la rând, cu migală, fenomenele naturii.

 

Imperfecțiunile lemnului, produse de ploile, soarele și înghețul înfruntat, reprezintă tocmai unicitatea pe care noi o prețuim și pe care dorim să o valorificăm. O istorie personală fascinantă a lemnului, cu un farmec uluitor prin naturalețea sa, de la care avem atât de multe de învățat.

 

Reușim astfel să așezăm la fiecare masă MOTH, libertatea manifestării naturii alături de libertatea creativității. Mai așezăm alături fragilitatea lemnului, dăruit de natură, și forța de susținere a oțelului, creat de om. Ne dorim să le împărășim cu tine și să te bucuri de fiecare poveste în care crăpăturile dezvăluie vulnerabilitatea materiei, frumusețea vieții. Așa cum este ea.

MOTH a prins aripi în momentul în care am decis să ies din zona de confort și să fac ceva ce nu mai făcusem până atunci – obiecte originale de mobilier.

Licențiat în istorie, cu experiență în administrație și în sectorul ONG, dar străin total de abilitățile mele practice, am dorit să explorez o zonă cu totul nouă pentru mine. Am hotărât că este momentul să văd efectiv ce poate ieși din mâna mea și din insectarul ideilor mele creative.

Am fost motivat de cartea lui Richard Florida - The Rise of the Creative Class în care autorul susține că oamenii se nasc creativi, dar își pierd acest atribut pe măsură ce devin adulți. Redobândirea creativității se poate face însă prin asumarea riscurilor și schimbarea mediului de confort cu unul în care, pentru a te descurca, este necesar să fii inventiv.

Cartea era așezată pe masa la care stăteam și pe care am început să o analizez în profunzime. Mi-a atras atenția o crăpătură în lemnul mesei. Am observant cum acest defect îi oferea mesei nu doar unicitate față de restul meselor din încăpere, ci și o poveste a ei. Prin cutele sale, lemnul părea să fi trasat deja rândurile, povestea se cerea împărtășită.

Mi s-a părut atât de fascinant acest lucru încât m-am apucat să studiez serios despre eroarea formelor naturale și materialele atipice. A urmat zborul creativ susținut la scurt timp de primele mese vândute. Astăzi, Molia de lemn continuă să creeze mese rotindu-se la fel de fascinată în jurul luminii pe care am întrezărit-o atunci, în crăpătura de la care a început totul.

Florin